dimecres, 20 d’abril del 2011

Resultat del xat

Vet aquí el resultat del xat que he fet avui amb els lectors del Regió7 i Diari de Girona.


1. Dues novel·les publicades en menys d´un any. Déu n´hi do! Com t´ho fas?

» Que hagi publicat dues novel·les en un any no vol dir que les hagi escrit en el mateix període. En realitat, tant Sota la pell com Tothom a terra!, les portava al cap des del 2006. Després d´escriure Serrallonga, l´últim bandoler, tenia ganes de deixar una temporada la novel·la històrica. Sota la pell la vaig anar deixant i reprenent durant més de quatre anys, en canvi Tothom a terra! la vaig fer d´una tirada el 2009. Tota història demana la seva manera de ser explicada i també la seva manera de ser escrita.

 

2. Per què has volgut ambientar la teva novel·la a Vilanova de Tossal?

» Vilanova del Tossal és un poble inventat, i a la vegada inspirat en un referent real i molt concret. Està inspirat en Alpicat, el meu poble. Quan vaig escriure la meva primera novel·la, Racó de món, vaig tenir la necessitat de situar la trama en un microcosmos que em resultés familiar. Aquí va néixer Vilanova del Tossal. Tothom a terra! està situada en el mateix context. Vilanova del Tossal em permet tenir com a referència Alpicat, i al mateix temps distanciar-me´n quan em convé. Amb Vilanova del Tossal puc pensar en Alpicat mentre escrit, però em puc permetre totes les llicències (urbanístiques, polítiques, toponímiques o socials) que vulgui.

 

3. A quin gènere classificaries la teva novel·la?

» Crec que és una novel·la difícil de classificar, la qual cosa m´agrada, ja que jo vaig ser etiquetat, durant molt de temps, a ran de novel·les com O rei o res!, Ànima de llop o Serrallonga, com a especialista en novel·la històrica.
Si de cas, podríem dir que té algunes característiques que l´acosten a la novel·la negra (tot gira al voltant d´un atracament) i altres que la fan propera, especialment, a la novel·la d´humor (per les situacions que viuen els personatges, tant a dins com a fora del banc on un grup d´atracadors s´han tancat amb alguns hostatges, el mateix dia que el president de la Generalitat ha d´inauguar un pavelló poliesportiu al poble i que el Barça juga la final de la Champions contra el Madrid).

 

4. Tens algun projecte literari més entre mans?

» Tinc algunes idees, però res definitiu, d´aquells que saps segur que tirarà endavant.
Està previst, però, que publiqui una novel·la juvenil el 2012, a l´editorial Barcanova. Aquesta, però, ja la tinc escrita.

 

5. Estaràs en algun lloc el dia 23 per signar els llibres?

» Al matí, de 13h a 14h, seré al Passeig de Manresa, a la parada d´Òmnium Cultural. I a la tarda, de 19h a 20h, he de ser a Lleida, a la parada d´Abacus.

 

6. A quin públic va destinat "Tothom a terra!"?

» A tothom que vulgui passar una bona estona, divertida i entretinguda, llegint un llibre.

 

7. Quan és un bon moment per escriure?

» És difícil de dir, i suposo que pot ser diferent per a cadascú. Jo acostumo a escriure al vespre, però aquest fet està condicionat per la meva situació laboral (sóc professor d´institut). Algun cop, però, m´he agafat una excedència de la feina per escriure i m´he sentit molt còmode escrivint en horari d´oficina.
El que sí que és cert és que, en alguna ocasió, en el moment més inesperat m´ha vingut una idea al cap (que, per exemple, desencallava un nus que tenia sobre el que estava escrivint) i he hagut de deixar el que feia per prendre nota.

 

8. Un cop publicats, et rellegeixes els teus llibres?

» Els toco, els oloro, passo la mà pel llom i, a l´atzar, en llegeixo un paràgraf. Però, d´entrada, no els rellegeixo, perquè considero que jo, la meva part de feina, ja l´he fet. Llavors toca als lectors de tancar el cercle creatiu amb la seva, de feina, que és llegir.
Només he rellegit un llibre meu quan ho he necessitat (per exemple, abans d´escriure Tothom a terra! vaig rellegir Racó de món, que està ambientada en un mateix espai; o bé vaig rellegir Serrallonga en castellà, perquè em feia gràcia veure la feina de la traductora).

 

9. Quin llibre et compraràs tu per Sant Jordi?

» Per Sant Jordi m´agrada passejar per les parades i gaudir de l´ambient. Si veig un llibre que em fa gràcia, me´l compro, però no és una prioritat. Els llibres que volia comprar aquests dies ja els tinc: Els castellans, de Jordi Puntí; Nius, de Pep Coll; Contra la mort, de Pere Rovira; Aicnàlubma, de JM Puyal...
Segur que en caurà algun altre.

 

10. El títol de Sota la pell té res a veure amb la cançó que duu el mateix nom de Gerard Quintana?

» Vaig descobrir la cançó del Quintana quan ja havia escrit la novel·la (i això que jo, fa anys, havia estat un gran fan de Sopa de Cabra).
En canvi, sí que hi ha una cançó que vaig tenir molt al cap mentre escrivia Sota la pell. És un clàssic de la cançó melòdia americana titulat "Under the skin", que va compondre Cole Porter als anys 20 o 30, i que va popularitzar Frank Sinatra ("I´ve got you, under the skin..."). És boníssima.
El títol de la meva novel·la, però, es refereix bàsicament a dues qüestions: sota la pell és on es posa la tinta quan es fa un tatuatge (els tatuatges són molt importants en la novel·la), i és sota la pell on tenim els sentiments.

 

11. Et consideres escriptor, investigador, historiador...?¿

» Em considero, si de cas, escriptor.
Per escriure una novel·la, però, sovint has de convertir-te en investigador, historiador i el que calgui. Perquè tota novel·la, almenys en el meu cas, necessita un procés de preparació i documentació que pot ser tant o més llarg com el mateix procés de creació.
Per escriure novel·les ambientades a l´Edat Mitjana he hagut de llegir molts llibres que parlin de l´època (què va passar, com vivia la gent, com eren les ciutats...), o desplaçar-me a indrets que es conserven de l´època, per ambientar-me. Però també per escriure sobre l´actualitat cal, sovint, documentar-se, perquè poca cosa coneixem del món que ens envolta. Per escriure Sota la pell, per exemple, vaig necessitar documentar-me sobre el món dels tatuatges...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada