dissabte, 6 de juliol del 2013

Un alemany a Cardona



            Una de les novetats literàries bagenques d’aquesta temporada ha estat L’Aleman (Alrevés, 2013), del cardoní Jordi Santasusagna. És un llibre que fa de bon llegir, i val a dir que, malgrat la importància que en la trama hi té l’ambient de la Cardona  dels anys quaranta, no cal ser d’aquesta ciutat, ni tan sols conèixer-la gaire, per gaudir de la història i dels matisos amb què aprofundeix en un interessant retrat sobre les diferències socials.


            La principal virtut de L’Aleman és, precisament, aquest retrat social d’un poble on, als anys quaranta, conviuen els dirigents i facultatius de la fàbrica (en aquest cas, de La Companyia, fàbrica de la mina propietat de la Unión Española de Explosivos), els treballadors d’aquesta empresa omnipresent (molts dels quals sobreviuen del sou escarransit que guanyen a final de setmana), alguns pagesos establerts en masos (més d’un dels quals ha estat afavorit amb l’arribada del nou règim), i, encara, una bossa d’immigrants que malviuen en barraques a l’espera d’una oportunitat per sortir del pou.
            Jordi Santasusagna ens presenta Raymond Bauer, un soldat alemany de mare valenciana, químic desertor de l’exèrcit nazi, que arriba a Cardona per casualitat. I la casualitat vol que les autoritats franquistes de Cardona li ofereixin el lloc de cap de laboratori de La Companyia, amb la retribució econòmica i els privilegis gens menyspreables que comporta aquesta situació laboral, com són la possibilitat de disposar d’un xalet als Escorials i d’una portentosa moto BMW. Tot fa un gir quan la vida d’aquest personatge, al cap de tres anys d’arribar a Catalunya, es creua amb la del Vicenç, un noiet de la Coromina, de família molt humil, que, amb quinze anys, entra a treballar al laboratori sense sospitar que és a punt de viure una de les experiències més ingrates de la seva vida, una experiència que el farà créixer de cop.
            Si fa un temps parlàvem de Licantropia, la novel·la de Carles Terés sobre el costat fosc de la naturalesa humana, a partir del món mític i llegendari dels homes llop, podríem dir que L’Aleman, inspirada en una història real, també presenta el despertar d’un monstre, un ésser del qual anem descobrint la part bestial.
            Jordi Santasusagna (que amb la seva primera novel·la, L’infern d’alabastre, ja feia passejar els seus personatges per una Cardona que esdevenia protagonista d’un thriller històric) ha fet de la seva ciutat el seu univers literari. L’Aleman se centra en la Cardona dels anys quaranta, quan La Companyia monopolitzava bona part de la vida econòmica, quan el cap de la falange era una persona poderosa i temuda, quan la guàrdia civil patrullava pels camins.
            L’Aleman, a la qual es podria retreure una certa descurança pel que fa a la correcció lingüística (res que no es pugui resoldre en edicions posteriors), pot ser una bona lectura per a aquest estiu. Els cardonins xalaran en trobar-hi la geografia física del seu municipi als anys quaranta (cinemes, bars, carrers, paisatges...), i els no cardonins descobriran una història sobre les diferències socials en una localitat la vida de la qual gira al voltant d’una fàbrica o una mina, un relat d’amor amb matisos molt tèrbols i un thriller judicial narrat amb prou bon ritme.

(Article publicat al Regió7, el dia 6 de juliol de 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada