dimarts, 7 de gener del 2014

Preguntes per al 2014

                Fa pocs dies que ha arrencat un any carregat d’expectatives. És un bon moment, doncs, per demanar-nos com anirà el 2014. Proposo que, amb aquella il·lusió neguitosa amb què la canalla s’enfronta a la nit de reis, ens fem una sèrie de (dobles) preguntes i, si s’escau, formulem desitjos de cara als temps que s’acosten. Som-hi:
Voleu que, quan aneu pel món i us identifiqueu com a catalans, la gent reconegui el vostre origen? En cas afirmatiu, preferiríeu no haver de parlar del Barça com a signe d’identitat si no és estrictament necessari?
Teniu la senyera estelada penjada al balcó? En cas afirmatiu, us agradaria despenjar-la perquè ja no cal reivindicar el que sigui que reivindica tenir-la penjada i que sigui estelada?
                Voleu que la selecció catalana de futbol jugui més d’un partit l’any? En cas afirmatiu, voleu que participi en competicions oficials?
                Voleu deixar de ser tractats de nazis pel fet de defensar el model d’immersió lingüística a les escoles? En cas afirmatiu, us agradaria que algú prengués mesures legals contra els qui fins ara us hi han tractat?
                Creieu que 13TV i Intereconomía tergiversen, per a la seva audiència, la realitat quotidiana de Catalunya? En cas afirmatiu, creieu que ho fan deliberadament?
                Esteu tips de sentir com els esportistes catalans diuen que l’esport i la política no s’han de barrejar, mentre ells competeixen en nom d’Espanya? En cas afirmatiu, voldríeu que diguessin el mateix, però competint en nom de Catalunya?
                Creieu en el dret dels pobles a decidir el seu futur? En cas afirmatiu, penseu que Catalunya és un poble amb aquest dret?
                Voleu que els catalans que estan a favor de la unitat d’Espanya puguin votar contra la independència? En cas afirmatiu, us agradaria que ells manifestessin la mateixa consideració en relació als independentistes?
                Creieu que, quan una llei no recull el desig o el sentiment d’un poble, cal canviar-la (com tantes se n’han canviat al llarg de la història, des de la llei de la selva)? En cas afirmatiu, penseu que si, tot i així, no es canvia, és legítim desobeir-la?
                Voleu que el 2014 tingui transcendència en la història de Catalunya? En cas afirmatiu, us agradaria que fos pel resultat d’una consulta en què poguessin votar tots els catalans?
                Voleu anar de vacances a Ítaca (no pas a l’illa real, sinó a la il·lusió que canten els poetes i que han aprofitat, com a símbol, esportistes i polítics)? En cas afirmatiu, us agradaria quedar-vos-hi?



                Si heu contestat doble “sí” en al majoria de preguntes, deveu tenir pocs dubtes sobre què votareu el nou de novembre!

(Article publicat al suplement Lectura, del diari Segre, la vigília de Reis de 2014, i també a El Pou Digital)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada