dimecres, 16 d’abril del 2014

Albert Manent, imprescindible

                En poc temps hem perdut alguns dels estudiosos més importants de la literatura catalana. El setembre passat abandonava el món un dels més veterans, Martí de Riquer, i aquest mateix gener ens deixava un dels més influents, Josep Maria Castellet. Abans d’ahir va morir el poeta i assagista Albert Manent. Potser el seu nom no ressonava tant, en les tertúlies intel·lectuals, com el dels anteriors, però això no resta gota d’importància a la seva figura.


                Albert Manent pertanyia a una generació imprescindible. N’era una de les figures cabdals. Ell mateix en va parlar en un dels seus últims llibres, La represa. Memòria personal, crònica d’una generació (1946-1956), que va ser finalista del premi Joaquim Amat-Piniella l’any 2010, i que va venir encantat a presentar a Manresa. Manent l’anomenava “Generació de 1951”, i hi incloïa una colla d’universitaris que no havien viscut la guerra des de la primera línia perquè eren massa joves i que, inevitablement, havien rebut una formació en castellà. Sense aquesta generació de resistents (de la qual formaven part noms com Josep Maria Ainaud de Lasarte, Ramon Folch i Camarasa, Josep Maria Espinàs o Joaquim Molas), la literatura i la cultura catalanes no haurien pas sobreviscut al desastre de la guerra i a una dictadura genocida que pretenia acabar qualsevol manifestació cultural que no fos en castellà. Albert Manent es va erigir com a testimoni d’aquesta generació a qui va tocar un paper gens agraït, perquè van haver d’assumir la responsabilitat de fer de pont entre la relativa normalitat cultural de l’època republicana i la recuperació, també relativa, d’aquesta normalitat durant la transició. Van reprendre la literatura catalana durant uns anys molt complicats. Qui sap si, sense ells, hauríem “salvat els mots”.
                Entre les obres d’Albert Manent, que va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2011, destaquen algunes biografies de poetes catalans, com ara Carles Riba, J V Foix, Josep Carner o, en un pla més íntim, del seu pare Marià Manent. Per mi, però, sempre serà l’autor d’un estudi que, com a estudiant de Filologia Catalana, em va resultar revelador: Literatura catalana a l’exili (1976), on posava en evidència la vitalitat de la literatura catalana, fora de Catalunya, durant els anys més foscos de la dictadura. Amb Albert Manent, doncs, se’n va una figura imprescindible de la literatura catalana.

(Article publicat a Regió7, el dia 16 d'abril de 2014)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada